Etusivu >> Palvelut >> Paikkaushoito

Vaikka hammashoidon ensisijaisena tavoitteen on reikiintymisen ennaltaehkäisy, kuluu hammaslääkärin työajasta edelleen huomattava osa hampaitten paikkaukseen. Hampaitten reikiintyminen on bakteerisairaus, joka on yksi maailman laajimmin levinneistä infektiotaudeista.

PoraToisinaan hampaita joudutaan paikkaamaan myös esimerkiksi tapaturmaisen lohkeamisen seurauksena. Jossakin määrin myös hampaiden asento- tai värivirheitä voidaan korjata paikkauksen menetelmin.

Paikkamateriaaleista eniten käytetään yhdistelmämuovia, jolla saadaan esteettisiä, hampaanvärisiä täytteitä. Jonkin verran käytetään myös lasi-ionomeeriä (lähinnä pienissä täytteissä ja maitohampaissa). Lasi-ionomeerin ongelmana on, ettei se kestä suoraa purentarasitusta.

Muovitäytteet ovat herkkiä käsittelyvirheille ja vaativat huolellista työskentelytekniikkaa. Muovitäytteiden haittapuolena on paikan kutistuminen kovetettaessa sitä valolla. Tämä voi pahimmillaan johtaa paikan saumaraon avautumiseen. Kovettumiskutistumista hallitaan kovettamalla paikka erissä ja käyttämällä ensin pienempää valotustehoa, sekä huolellisella työskentelyllä.

Keskimmäisessä hampaassa etureunassa keraaminen paikka
Keskimmäisen hampaan
etureunassa keraaminen paikka

Takahammasalueen voimakkaan purentarasituksen alla oleviin laajoihin täytteisiin yhdistelmämuovia paremmin soveltuvat keraamiset täytteet. Keraamisella täytteellä pystytään hampaan alkuperäinen muoto parhaiten palauttamaan ja keraamit ovat erinomaisia myös estetiikaltaan ja niiden lujuusominaisuudet ovat hyvät.

Keraamista täytettä tehtäessä paikattava hampaan osa muotoillaan ensin tietyn muotoiseksi ja siitä otetaan jäljennös. Täyte valmistetaan hammaslaboratoriossa ja kiinnitetään hampaaseen ”liiman kaltaisella” kiinnityssementillä.

Keraamisen täytteen haittapuolena on sen korkeampi hinta. Se vaatii myös kaksi hammaslääkärikäyntiä ja hammasteknikon työpanoksen.

Paikkamateriaalia valittaessa korostuvat suun yksilölliset olosuhteet. Esimerkiksi henkilöllä, joka narskuttelee hampaitaan, joutuvat paikat huomattavasti suuremman purentarasituksen alaiseksi.

Sivukartta | Mynämäen Hammaslääkärikeskus, Keskuskatu 13 B, 23100 Mynämäki, puhelin 02-430 5447