Etusivu >> Palvelut >> Proteettinen hoito

KipsihampaatHammaspuutoksia voidaan hoitaa kiinteällä protetiikalla tai irrotettavilla proteeseilla. Yhä harvemmin on tänä päivänä enää tarvetta päätyä kokoproteesin valmistamiseen; suuri osa kokoproteesitöistä onkin proteesien uusimisia. Pyrkimyksenä on omien hampaitten säilyttäminen mahdollisimman pitkään.

Kiinteää protetiikkaa ovat yksittäiset hammaskruunut, hammassillat ja implantit. Jos hammaskaaressa on puutosaukko, voidaan tehdä hammassilta, jossa omat hampaat hiotaan tukipilareiksi ja puuttuva hammas/hampaat kiinnittyvät näihin.

Kruunut ja sillat tehdään yhä useammin keraamisista materiaaleista, joilla saavutetaan esteettisesti paras lopputulos. Sillan runko voidaan valmistaa myös kullasta ja siihen poltetaan posliini päälle (metallokeramia). Myös kuituvahvisteisia muoveja käytetään joissakin tapauksissa siltojen valmistukseen. Silta valmistetaan yhteistyössä hammasteknikon kanssa, kuten muutkin proteettiset ratkaisut.

Jos yksittäinen hammas puuttuu ja naapurihampaat ovat aivan ehjät, on sillan asemesta usein järkevää laittaa implantti. Implantit ovat leukaluuhun istutettavia, titaanista valmistettuja hampaan keinojuuria. Implantin päälle voidaan valmistaa kruunu, silta tai proteesi.

Irrotettavia proteeseja ovat muoviset osaproteesit ja metallirunkoiset rankaproteesit. Rankaproteesi rasittaa jonkin verran vähemmän omien hampaitten tukikudoksia kuin tavallinen osaproteesi. Proteeseja tulisi tiivistää pohjaamalla 3-5 vuoden välein.

Proteettisen hoitoratkaisun valintaan vaikuttavat potilaan omat toiveet ja odotukset, toisaalta myös suussa vallitsevat olosuhteet.

Kaikki proteettiset rakenteet, kuten omat hampaatkin, vaativat huolellista puhdistusta kotona ja hammaslääkärin säännöllisesti tekemiä tarkastuksia, jotta rakenteet säilyisivät toimivina mahdollisimman pitkään.

<< Palaa edelliselle sivulle

Sivukartta | Mynämäen Hammaslääkärikeskus, Keskuskatu 13 B, 23100 Mynämäki, puhelin 02-430 5447