Hampaan poisto

Hampaan poisto

Hampaan poistamisen yleisimmät syyt ovat pitkälle edennyt karies, pitkälle edenneet kiinnityskudossairaudet, pahat murtumat ja lohkeamat. Viisaudenhampaita joudutaan usein poistamaan tulehduksellisista syistä. Hampaan poisto saattaa jännittää, mutta toimenpide saadaan yleensä hoidettua lähes kivuttomasti paikallispuudutuksessa. Joskus hampaita joudutaan poistamaan leikkauksellisesti niiden ollessa puhkeamattomia tai hankalassa asennossa. Tarvittaessa voidaan käyttää esilääkitystä. Poiston vaikeusasteen arviointi vaatii tavallisesti röntgentutkimusta.

Viisaudenhampaita poistetaan sekä ennaltaehkäisevästi että akuuteissa tilanteissa. Viisaudenhampaat on suositeltavaa poistaa ajoissa, jotta vältytään niiden hankalan puhdistettavuuden aiheuttamalta reikiintymiseltä ja ientulehdukselta. Usein viisaudenhampaat mahtuvat huonosti hammaskaarelle ja voivat siksi usein jäädä osittain tai kokonaan puhkeamatta. Viisaudenhampaat olisi suositeltavaa poistaa viimeistään 25-30 vuoden iässä, sillä nuorella ihmisellä ympäröivä leukaluu joustaa enemmän ja helpottaa poiston suorittamista. Hampaan leikkauksellinen poisto ei yleensä ole tavallista poistoa kivuliaampi, mutta toipumisaika saattaa olla hieman pidempi.

Hampaan poiston jälkeen on hyvä ottaa toimenpidepäivä vähän rauhallisemmin ja välttää voimakkaampaa ponnistelua ja myös saunomista. Kipulääkkeitä kannattaa ottaa hammaslääkärin ohjeistuksen mukaisesti. Hammaslääkäri saattaa myös määrätä antibioottia sairauden, infektion tai poiston vaikeusasteen mukaisesti. Syöminen on kiellettyä ennen puudutuksen häviämistä ja poiston jälkeiset päivät on suositeltavaa syödä pehmeää tai sosemaista syötävää.

Kysy tarkemmin hampaan poistoon liittyvistä asioista.

Varaa aika 02 430 5447